untitled

http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Friday/Setempat/20091016095335/Article/index_html

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1016&pub=utusan_malaysia&sec=Pendidikan&pg=pe_01.htm&arc=hive

http://www.nst.com.my/Current_News/NST/articles/30itm/Article/index_html

aku rasa xterlambat kot utk korg pegi kat site ni sebab biter tu xsampai seminggu pun lagi duk kat dalam online newspaper ni.

bukan ape, aku just nak share rasa bangga aku ngan student ni. bukan sebab dia ni dapat anugerah paling tinggi dalam level universiti, jugak bukan sebab dia ni dari dept aku, tapi ape yang aku nak bitau kat sini ialah…untuk dapat achievement yang paling bagus utk diri sendiri, xpayah kena pegi universiti or kolej yang dah teriktiraf kat dalam suratkabar sana sini, xpayah nak kena pegi universiti yang ade bukak sampai 3 cawangan kat oversea. xpayah sume tu. yang penting, kite masuk belajar tu mmg ade tujuan nak blaja ataupun semata2 nak tmpg glamer universiti tu yang bukak cawangan sampai 3 kat oversea. sefemes2 mana universiti tu pun, kalo dah yang tukang nak blaja tu bengap n bodoh sombong, xnak upgred diri sendiri, pun xguna gak.

students ni penah duk kat oversea dlm jangkamasa yg lama, n kalo nak ikutkan dia boleh je blaja kat sana sbab dia penah ade experience tggl kat sana. tp apesal dia pilih universiti ni, yg banyak org ckp universiti tahap xde gred. onli budak2 yg lemah n xde harapan je yg masuk kt sini. mesti dia ade sebab2 dia sendiri. sepanjang dia studi dari diploma sampai ke degree, dia xdepend pada yg tukang mengajar je, tp dia upgred diri dia sendiri dgn effort dia sendiri. ni la dia attitude yg ramai students skang susah nak apply kat diri diorg. harap pd yang tukang ngaja. pastu bile xtau nak buat satu benda, salahkan yg tukang ngaja. bila da keje, xtau nak handle satu job, btau tukang ngaja xpenah ajar. padahal diorang skang membesar dalam teknologi yg onli satu klik je dah boleh dpt sume info. aku harap satu hari nanti diorang bleh jadi golongan yang independent n tak bergantung ngan satu2 nya source yang diorang dapat sampai ke akhirnya.

aku ade sorg sedara yang sangat2 skeptikal bile berbincang pasal universiti. dia slalu pk universiti yang bukak cawangan kat oversea bleh bawak anak dia keje kat oversea jugak. n dia selalu pk universiti yang takde gred ni takleh kuarkan students yg berkualiti. hmm. barangkali dia xtau yang tukang ngaja budak2 kat universiti yang bukak cawangan kat oversea tu sumer datang dari universiti yang dia cop xde gred ni. n barangkali dia tak baca tabloid melayu, so dia pun xtaula yang students universiti takde gred ni banyak yg dah cipta nama kat oversea, tmasukla budak yangak tgh citer ni. biarla. aku harap anak dia bleh keje kat oversea satu hari nanti. kalo tak sure dia malu gile babi, anak Dato’ masuk universiti yang bukak cawangan kat oversea tapi xdapat keje kat oversea. huhu.

Advertisements

1 Response so far »

  1. 1

    mytafa said,

    tumpang bangga…….


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: