memories flashed back

salam..

dh lama x crite2 kat sini kan? been bz wif my other blog lately ­čÖé

so skang dh pn masuk mggu ke2 of the new sem. new intakes coming in, n new curriculum is slowly taking over. yang penat n stressnye tukang pembuat jadual. huhu nasib badan..

well sem ni aku byk ajar part 03. so byk fresh faces yg aku jumpa. ramai yang cun2 n emsem2 ahahaha. interested nak berkenalan anyone? ehehehe…

petang kemarin aku masuk kelas. students baru. so macam biasa aku intro dulu. bla2. dah sudah turn aku, giliran diorang plak. macam biasa mintak diorg btau nama manja, asal mana, skang duk kat ostel or umah sewa n makanan kegemaran. saje je nak break the ice. dlm pada diorang introduce diri, aku tersentap sekejap. especially bile dia btau nama manja dia. berderau kejap darah aku. hai, kenapala mesti teringat balik…

even so, aku teruskn jugak dengan yg lain. tiba2 ade sorg lagi masuk. terlambat katanya. xpe, bagi can. so mintak dia introduce diri dia. astaghfirullahal’adzim. nama penuh, nama manja sangat sama. sangat3 sama! jantung aku yang blom abis berdegup laju makin laju degupan dia.

hmm. makin try nk lupakan, makin byk benda buat aku tingat balik. even aku buang, even aku kata aku benci┬ápun, sebenarnya…
aku tipu diri sendiri.

Ya Allah, kuatkanlah hati ni….

Advertisements

Comments (5) »

sambalsambal lunchpek

Sila klik kat gambar ni ye :

Comments (1) »

MODEL DESIGN COMPETITION

Calling for designer wannabes…jom masuk competition ni!

medal-deisgn

for further details pls logon to ´╗┐´╗┐http://www.medaldesigncompetition.com

attractive prizes to be won await u!

Comments (2) »

PENJELASAN

salam…

hmm ramai yang konfius ye pasal submission utk presentation. ok meh sini saya clarify balik.

1) yang pre production, production & post production tu utk compilation saya. bukan utk tujuan presentation ke ape ke. saya nak compile utk tujuan documentation, nak show progress u all dari stage ZERO sampai final.

2) semua benda yang kena compile kat folder tu u all mmg kena tunjuk masa assessment. so jangan lupe masukkan sume progress dalam folder so dat pemarkahan awak tak terjejas.

so utk u all semua, item2 yang awak kena prepare utk presentation ialah:

  • GED113 – poster A3 setiap satu mount kat A3 mounting board, sketches dalam folder.
  • GED561 – application & segala progress dalam folder.
  • GED511 – interactive digital comic + poster + progress dalam folder.

ok dats all. bye.

Leave a comment »

final assesment dates

salam everybody…

setelah dibincang2, so this is the CONFIRMED date for final assessment untuk GED561, GED511 dan GED113 di bawah seliaan saya, puan farrah aini n encik fairuz (GED561), saya, cik wan raihan, encik fairuz n encik zainuddin (GED511) dan kelas antar disiplin saya iaitu GED113.

GED511 – Electronic Media & Application I
Theme : Interactive Digital Comic

Date : 9 – 11 November 2009
Tempat : Studio GPH (refer notis)
Group : di bawah seliaan saya, encik fairuz, cik wan raihan n encik zainuddin
Waktu : 9 pagi hingga 4 petang

SILA RUJUK NOTIS UTK SEMAKAN SENARAI NAMA SEMASA TARIKH PEMBENTANGAN.

===================

GED 561 – Electronic Media & Application II
Theme : Interactive Application

Date :  3hb November 2009 (GPH4B)
4hb November 2009 (GPH4D)
5hb November 2009 (GPH4E)

Tempat : Makmal Grafik 2
Waktu : ikut waktu kelas

SILA TEPATI WAKTU. SESIAPA YANG LAMBAT TIDAK AKAN DILAYAN.

================

GED 113 – Digital Technology & Application
Theme : Poster Series

Date : 4hb November 2009
Tempat : Makmal Grafik 2
Waktu : 2 hingga 4 petang

SILA TEPATI WAKTU. SESIAPA YANG LAMBAT TIDAK AKAN DILAYAN.

===============

sila bawa process2 yang saya mtk kamu semua compile mengikut 3 proses itu dalam bentuk digital. sila transfer ke laptop saya selepas selesai sesi pembentangan.

sekian terima kasih.

Comments (1) »

updates on final assessment

salam

dear students, sorry for the delay. janji nak upload updates malam tadi tapi saya ade hal yang tak dapat dielakkan. so maaf skali lagi.

ok…now saya akan bagi updates on ape yang u all kena buat untuk ur final assessment k

1) sketches and design compilation.
untuk semua subjek yang saya ajar – GED561, GED511 & GED113 (antar disiplin), sila kumpulkan SEMUA sketches & designs yang awak buat dari peringkat permulaan sampaila final artwork. sila compilekan ikut peringkat ni:

  • pre-production (pra-produksi)
    ini ialah peringkat di mana u dapat idea untuk buat assignments u. so semua sketches/flowcharts/process; dari idea awal u, yang kena improve,  sampaila ke sketches yang confirmed n final untuk awak proceed ke bahagian digital design (u design kat dalam komputer).
    >> sila capture/scan dengan resolution yang tinggi.
  • production (produksi)
    ini ialah stage di mana u all start design dalam komputer.
    >> tlg print screen SEMUA designs, dari design asal sehinggalah design yang mmg confirmed untuk ur final output.
  • post-production (pos-produksi)
    ini ialah peringkat terakhir di mana design u mmg dah siap n complete n FINAL.
    >>> GED 561 & GED 511, sila printscreen SEMUA link dan susun mengikut flowchart applications masing2.
    >>> GED 113, sila printscreen KETIGA2 poster yang u all dah finalizekan.

yang terakhir sekali, sila susun mengikut ketiga2 peringkat di atas di dalam POWERPOINT. kepada yang tau guna InDesign, setkan size document kepada A4 ye.

ok i think thats all for the time being. kalau ade apa2 nak tanya, sila email saya di chendhawan@yahoo.com, ym id chendhawan, or sms me at 0173482521. PLEASE introduce urself. saya tak ingat semua phone number u all.

thank you again.

Comments (2) »

untitled

http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Friday/Setempat/20091016095335/Article/index_html

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1016&pub=utusan_malaysia&sec=Pendidikan&pg=pe_01.htm&arc=hive

http://www.nst.com.my/Current_News/NST/articles/30itm/Article/index_html

aku rasa xterlambat kot utk korg pegi kat site ni sebab biter tu xsampai seminggu pun lagi duk kat dalam online newspaper ni.

bukan ape, aku just nak share rasa bangga aku ngan student ni. bukan sebab dia ni dapat anugerah paling tinggi dalam level universiti, jugak bukan sebab dia ni dari dept aku, tapi ape yang aku nak bitau kat sini ialah…untuk dapat achievement yang paling bagus utk diri sendiri, xpayah kena pegi universiti or kolej yang dah teriktiraf kat dalam suratkabar sana sini, xpayah nak kena pegi universiti yang ade bukak sampai 3 cawangan kat oversea. xpayah sume tu. yang penting, kite masuk belajar tu mmg ade tujuan nak blaja ataupun semata2 nak tmpg glamer universiti tu yang bukak cawangan sampai 3 kat oversea. sefemes2 mana universiti tu pun, kalo dah yang tukang nak blaja tu bengap n bodoh sombong, xnak upgred diri sendiri, pun xguna gak.

students ni penah duk kat oversea dlm jangkamasa yg lama, n kalo nak ikutkan dia boleh je blaja kat sana sbab dia penah ade experience tggl kat sana. tp apesal dia pilih universiti ni, yg banyak org ckp universiti tahap xde gred. onli budak2 yg lemah n xde harapan je yg masuk kt sini. mesti dia ade sebab2 dia sendiri. sepanjang dia studi dari diploma sampai ke degree, dia xdepend pada yg tukang mengajar je, tp dia upgred diri dia sendiri dgn effort dia sendiri. ni la dia attitude yg ramai students skang susah nak apply kat diri diorg. harap pd yang tukang ngaja. pastu bile xtau nak buat satu benda, salahkan yg tukang ngaja. bila da keje, xtau nak handle satu job, btau tukang ngaja xpenah ajar. padahal diorang skang membesar dalam teknologi yg onli satu klik je dah boleh dpt sume info. aku harap satu hari nanti diorang bleh jadi golongan yang independent n tak bergantung ngan satu2 nya source yang diorang dapat sampai ke akhirnya.

aku ade sorg sedara yang sangat2 skeptikal bile berbincang pasal universiti. dia slalu pk universiti yang bukak cawangan kat oversea bleh bawak anak dia keje kat oversea jugak. n dia selalu pk universiti yang takde gred ni takleh kuarkan students yg berkualiti. hmm. barangkali dia xtau yang tukang ngaja budak2 kat universiti yang bukak cawangan kat oversea tu sumer datang dari universiti yang dia cop xde gred ni. n barangkali dia tak baca tabloid melayu, so dia pun xtaula yang students universiti takde gred ni banyak yg dah cipta nama kat oversea, tmasukla budak yangak tgh citer ni. biarla. aku harap anak dia bleh keje kat oversea satu hari nanti. kalo tak sure dia malu gile babi, anak Dato’ masuk universiti yang bukak cawangan kat oversea tapi xdapat keje kat oversea. huhu.

Comments (1) »